北京市西城区2011年高三一模试卷
2011西城一模参考答案
第二部分:知识运用(共两节,45分)
第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,共15分) 21. C 22. D 23. A 24. D 25. C 26. A 27. B 31. C 32. D 33. B 34. A 35. D
第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,共30分) 36. C 37. B 38. A 39. D 40. B 41. D 42. A 46. C 47. C 48. D 49. D 50. A 51. C 52. B
28. C
29. A
30. B
43. B 53. C 44. A 54. B 45. D 55. A
第三部分:阅读理解(共两节,40分)
第一节 (共15小题;每小题2分,共30分)
56. A 57. D 58. A 59. D 60. B 61. D 62. B 63. C 64. B 65. A 66. A 67. C 68. D 69. B 70. C 第二节(共5小题;每小题2分,共10分) 71. D 72. E 73. C 74. A 75. G
第四部分:书面表达(共两节,35分)
第一节 情景作文(20分) One possible version:
Our own bookshelf
We have a general technology class this term to learn some basic skills. Last month, our teacher brought some wooden boards, asking each group to make a bookshelf. I had never thought I could make it. My partners and I searched the Internet and studied different types of bookshelves until we got a creative design of our own. So we started when Liu Dong sawed the boards, while Wang Mei and I were trying to fix the pieces together. My hands were shaking as the tool didn’t seem to fit me well. Fortunately, the teacher came and told me the right way to use it. “Well done!” I felt encouraged by what the teacher said. Looking at our products displayed in the classroom, all of us were proud and excited. Well, we can do it, and do it by ourselves. That’s something beyond the basic skills we learnt.
第二节 开放作文(15分) One possible version:
As is seen in the picture, a little duck is learning to swim. Unexpectedly, it is swimming with the help of a lifebuoy!
11
A duck, usually a born swimmer, should be confident of its own natural ability. However, this little duck doesn’t seem to trust itself, using a lifebuoy to secure its safety. This, of course, could make the duck feel less likely to take risks or become a good swimmer more efficiently. Same in life, most people have potentials. If they lack confidence or depend too much on others, they will not tap into their fullest potentials much like the duck with the lifebuoy.
Added force does not really help but limit a person’s development. Trust yourself and go with your natural talents.
12
2011年西城一模试卷解析
完型填空:
37. 因为作者是穿着白色的衬衣与西装,所以要去修车是一件不容易的事情,选择easy。 38. pull up在这里当作“停止”的意思,pull out表示“离开,度过难关”。 43. concern是忧虑的意思,因为作者本身就觉得这位男士比较危险,当他听到车里还有另外一个人时,他以为这是男的同伙。
44. 天气毫无提示就下起雨来了,选择warning。
46. 当作者看到车里坐的是一个老太太的时候,心里就松了一口气,不是他原来想的坏人。 49. 这个男士自愿在教堂里帮助有缺陷的学生,选择volunteer。
51. 让作者感到羞愧的是他看一个人的时候是以貌取人,by the way they look表示“他们看起来的样子”。
52. 作者向那位男子为自己的愚蠢的想法而道歉。
55. 这位男士特意不该表形象的是想表达传递一种看法就是不能够以貌取人,make a point是“表达看法与想法”的意思。
阅读理解:
A篇
56. 细节题,此题较简单。
57. 答案通过这一句话可得出:A couple of weeks ago, Ed died. “I should have kept in touch。 58. 通过作者读到信里的一句话使得作者想到了他自己,I’ve been meaning to write for some time, but I’ve always delayed it,也就意味着作者也是不经常写信的。 59. 这个故事是来告诉我们应该珍惜友谊,珍惜时光。
B篇
60. 首先根据题目可以判断出文章与light有关,其实根据第一段可以得出文章是关于灯光对于睡眠的影响。
61. which代替的是前面的sleep hormone melatonin,而这种物质regulates people's natural wake-sleep cycle。
62. 答案根据这句可以判断出来,photo-pigment(光敏色素) in the human eye that signals to the body whether it is day or night。
C篇
63. 根据最后一段可以得知作者对于成年后童真的缺失是接受的,认为这是正常的过程。 64. 答案在第二段。
65. 答案通过这句话可以得知,no one would be terribly angered at the lack of effort people put out in the workplace。
66. 这篇文章对innocence进行了辩论,列举了innocence如果一直存在带来的两方面的好处,然后又论证了不利的方面,所以逻辑结构符合A选项。
D篇
67. 文章刚开始作者用银行和博物馆进行了对比,所以选择make a comparison。 68. 根据第二段的最后两句可以得出答案,对于小博物馆来讲,保险费是一个很大的支出,The
13
money for insurance on very famous pictures would be budget destroyers even for the largest museums。
69. 最后一段的最后两句可以得出答案。赎金成为了灰色地带,All the same, where information money ends and ransom begins is often a gray area。
70. 文章的目的在与指出博物馆面临的艺术品偷盗以及安全问题,答案是C。
七选五:
71.your tears are useful后面应该说的是眼泪的用途,答案是D项。
72.空格前的句子说人们害怕表现出情绪不能自控,空格后说哭完以后糟糕的情绪就会消失,因此填写E。
73.根据空格前giving people permission to cry以及空格后的patients practice crying可以判断出来。
74. 根据空格后一句句首的and可以看出,空格与后面的句子是并列关系。 75. 空格前说工作场合哭是不合适的,空格后说释放才会感觉好一些,因此空格处要加入转折。
14