www. zgjhjy.com
(四) 阅读理解
例题1(2010北京春季会考英语第47题)
A
There are many special hotels around the world. In Greenland, there is a hotel made out of ice. In Turkey, there is a cave hotel. And in Bolivia, there is the Salt Palace Hotel.
Thousands of years ago, the area around the Salt Palace Hotel was a large lake. But over time, all the water disappeared. Today, the area has only two small lakes and two salt deserts.
In the early 1990s, a man named Juan Quesada built the hotel. He cut big blocks of salt from the desert and used the blocks to build it. Everything in the hotel is made out of salt; the walls, the roof, the tables, the chairs and the beds. The sun heats the wails and roof during the day. So the rooms stay warm at night, though it’s cold outside in the desert. The hotel has twelve rooms. A single room costs $40 a night, and a double room $60.
A sign on the hotel’s wall tells guests, \舔) the walls.\47. What did Juan Quesada do in the early 1990s?
A. He discovered the desert. B. He visited the palace. C. He built the hotel. D. He worked as a tour guide. 【答案】C
【解题思路】 题干问的是Juan Quesada 在20世纪90年代早期做什么?根据文章中的内容可以确定,题干的答案在文中第三段中出现,即:“ In the early 1990s, a man named Juan Quesada built the hotel.”因此答案选择C.
关 注 孩 子 成 长 的 每 一 个 细 节
10
www. zgjhjy.com
例题2(2010北京春季会考英语第53题)
B
How often do you use your car? Can you use your car less often? Do you know the following facts in the UK?
·About 50% of all car journeys are just for fun. ·Over 80% people go to work by car. ·25% car journeys are under two miles. ·70% car journeys are under five miles. WALKING & CYCLING
Instead of using the car for short journeys, why not walk or ride a bicycle? Walking is a most popular form of exercise—it’s healthy and it can save you money. If you work nearby, try walking or cycling instead of driving. Walking your children to school gives them valuable road experience. BUSES
Bus companies are using new buses: some run on new fuels which produce less pollution; some have easier access for disabled and old people. There are special traffic lanes (行车道)to make bus journeys easier and more reliable. So do something to help solve the pollution problem—let the bus take you to work and your children to school. TRALNS
All car journeys, long or short, can be hard work. For some trips it is wiser to take the train. Leave your car at home and walk, cycle or take a bus to and from
关 注 孩 子 成 长 的 每 一 个 细 节
11
www. zgjhjy.com
the station. Train travel is fast, safe and comfortable. Train tickets are not always expensive; some are quite cheap at discount.
53. What is the main purpose of this passage?
A. To advise people to use cars less often. B. To encourage people to travel by train. C. To teach people how to use the buses. D. To tell people to obey traffic rules. 【答案】A
【解题思路】此题属于文章主旨归纳类型的试题。题干的要求是推断出文章写作的目的。根据文章的结构可以判断出,作者是建议人们少开车,要利用其他的交通工具。因此答案选择A.
例题3(2010北京春季会考英语第55题)
C a warbler
Not long ago, experiments showed that birds rely on the sun to guide them during daylight hours. But what about birds that fly mainly by night?
Tests with man-made night sky with shining stars overhead have proved that certain night-flying birds are able to follow those stars in their long-distance flights.
One such bird—a warbler—had spent its lifetime in cage and had never flown under a natural sky. Yet it showed an inborn ability to use the stars as guidance. When the bird’s cage was placed under a man-made star-filled sky during their travelling, the bird tried to fly in the same direction as that taken by its outdoor
关 注 孩 子 成 长 的 每 一 个 细 节
12
www. zgjhjy.com
cousins. Any change in the position of the make-believe stars caused a change in the direction of its flight.
55. How did the warbler change its direction in the experiment? A. With its learning ability. B. With the help of other birds. C. With the help of the scientists. D. With the ability it was born with. 【答案】D
【解题思路】此题属于细节把握题。题干问的是:“莺在试验中如何改变它的方向?”根据文中的关键词,答案确定在第三段中,即:“Yet it showed an inborn ability to use the stars as guidance.” 因此选项D是正确的。 例题4(2010北京春季会考英语第60题)
D
Eyes, windows to the soul, can provide information about whether you are
hearing the truth or a lie. Here is a simple experiment. Ask a friend or a family member to imagine their mother with green hair. You should notice that their eyes look up to their left while they are imagining their mother. Then ask them to think about what they did this morning and their eyes will probably look up to the right. Basically, eye movement to the left indicates the person is imagining something that is not real or did not happen. When the eyes move up and to the right, the person is remembering something that actually happened. Body language is another way to see if someone is telling tales. A professional poker (扑克) player will probably tell you not to believe someone whose hands touch their face, throat, or mouth. It seems that when we are being less than truthful our hands want to
关 注 孩 子 成 长 的 每 一 个 细 节
13
www. zgjhjy.com
cover our face in some way. It is unlikely that a liar (someone who tells lies) will touch their chest with an open hand.
You may also find a guilty person speaks more than is natural and adds lots of unnecessary details to their story in an attempt to convince you they are telling the truth. If you suspect this is happening, try changing the subject of your conversation quickly. A liar will happily follow your change of direction and will become more relaxed.
60. What can we infer from the passage?
A. Innocent people will not explain their stories in detail. B. Touching mouth is art effective way to hide dishonesty. C. Eye movement to the left indicates that the person is lying. D. Liars favor a new topic in hope of their lies going undetected. 【答案】D
【解题思路】此题属于推断类型的试题。该类型题答法的原则是选项是从文章中推断出来的,而不是文章直接给出的。 选项A与B曲解文意,选项C不符合文章的含义。只有选项D是从文章第三段中:“A liar will happily follow your change of direction and will become more relaxed.”推断出来的,因此是正确选项。
(五) 非选择题 第二节:书面表达
例题1(2010北京春季会考英语第66题)
根据下面的问题和括号内的参考答语,写出一篇连贯完整的短文。
1. Where will you spend your winter holidays this year? (in Beijing)
关 注 孩 子 成 长 的 每 一 个 细 节
14